Suçluluk Duygusu

Suçluluk duygusu,geçmişte yanlış bir hareket yaptığına inanan ve bundan dolayı insanın kendini affedememesinden kaynaklanır. Önemli olan birey için yaptığı yanlışın durumu ve onu içerisine soktuğu ruhsal durumdur. Suçluluk duygusunun ortaya çıkış halleri bireyi duygusal anlamda etkilediği gibi fiziki maddi anlamda da etkiler. O anı hatırlayarak yaşar ve unutmak ciddi anlamda kolay değildir. 

als.jpg

Bazı zamanlarda hepimiz kendimizi suçlu hissedebiliriz, ancak bazı kişiler bu duyguyu daha da sık yaşarlar.En ufak bir hatalarında bile bu hatayı unutamazlar ve kendilerini affedemezler. Suçluluk duygusu hisseden kişilerde aşağıdaki özelliklerden çoğu gözlemlenir,

Kendine güvenememe
Mükemmelliyetcilik duygusu
Öfke kontrolsüzlüğü
Kendini ve başkasını affedememe
Depresif duruş
Endişe, korku, kaygı, tedirginlik halleri
Kontrollü olma ihtiyacı

Aslında bu özellikler suçluluk duygusundan kaynaklandığı gibi yine ve yeniden kişiyi bu duygunun içerisine iter. Bu sarmal böyle devam edip gider. Bu döngüden çıkmak için insan bugüne kadar devam ettirdiği ve süre gelen bir takım tutum ve davranışları gözden geçirmelidir. Farklı yollar denemeli ve süper egosunu yanıltmalıdır. 

Kendinizi suçlu hissettiğiniz bir anınızı bir durumu çevrenizde yakın gördüğünüz bir dostnunuzla paylaşmayı deneyin. İçinizi dökün çekinmeyin.

Kendinize değer verin ve kendinizden özür dileyerek sürece başlayın. Unutmayın ki siz ve o duyguyu size yaşatan her ne ise her kim ise affedilmeye değecektir.

frtt.jpg

Kontrolcü yapıdan vazgeçmeye çalışın. Bırakın hayat olaylar durumlar tıpkı zaman gibi tıpkı bir saatin akıp gidişi gibi akıp gitsin. Dünya ve yaşam sizin kontrol edemeyeceğiniz kadar kontrol dışı çalışmaktadır.

Kendinizi suçlu hissettiğiniz olayın üzerine gidin. Bu duygu size ne katıyor ? Negatif duygulardan başka hiç bir şey getirmiyor size. 

Bu duygular kontrol altına alınabilir duygulardır. Zaman ister çaba ister ama mutlaka kontrol edilebilir.

Geçmişi geride bırakın hayatı ve anı yaşamaya bakın.

ALP KESKİN


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s